گاونر چیست؟

عملکرد گاورنر آسانسور ترکیبی از سیستم الکترونیکی و مکانیکی است که کار اصلی آن متوقف کردن کابین در هنگامیکه سرعت آسانسور بیشتر از حد نامی است و همچنین در هنگام حادثه که کابین در حال سقوط می باشد این ترمز مکانیکی وارد عمل شده و کابین را نگه می دارد.

نحوه عملکرد گاورنر بدین صورت است که گاورنرها به سرعت حساس می باشد لذا در صورت مشاهده سرعت بیش از حد کابین با قفل مکانیکی خود در چند مرحله باعث توقف مکانیکی کابین شده و پس از آن با تحریک کردن میکروسوئیچ هایی باعث قطع فرمان موتور نیز می شوند تا حرکت از سوی موتور نیز قطع گردد. در واقع وقتی که گاورنر عمل می کند باعث فعال شدن پاراشوت یا ترمز اضطراری کابین شده و در نهایت باعث توقف کابین می شود.

اجزاء تشکیل دهنده گاورنر

سیستم ترمز آسانسور تشکیل شده از :

  • گاورنر
  • پاراشوت یا سیفتی گیر
  • فلکه ته چاه
  • کنتاکتهای ایمنی
  • سیم بکسل

که از حداقل قطر اسمی سیم بکسل گاورنر ۶ میلیمتر استفاده می شود و همچنین حداقل نسبت قطر فلکه گاورنر به سیم بکسل باید ۳۰ باشد. البته در این مطلب تمرکزما برگاورنر میباشد(در مطالب بعدی در خصوص ترمز ایمنی آسانسور به طور مفصل خواهیم نوشت.)

انواع گاورنر

  • گاورنر با حرکت عمودی یا پاندولی (آونگی)

یکی از انواع گاورنر آسانسور مدل پاندولی است.حال که به خوبی با مفهوم گاورنر چیست آشنا شدید بهتر می توانید این نوع گاورنر را بشناسید. گاورنر پاندولی دارای اهرمی در قسمت میانی بوده و در دور محور حرکت نوسان داشته و فرکانس یا چرخش واکنش اهرم با سرعت آسانسور هماهنگی بوده و فقط زمانی که آسانسور شتاب بیشتری بگیرد نوسان اهرم بیشتر شده وباتحریک میله محرک، زبانه پائینی اهرم با درگیری به چرخ گاورنر باعث متوقف شدن آن میشود. در واقع در هنگام سرعت گرفتن آسانسور پاندولها کم کم به بالا حرکت می کنند و سرعت که زیادتر شود

پاندول ها به بالا ترین مقدار خود می رسند و باعث توقف می شوند. لذا تا زمانی که سرعت آسانسور استاندارد و طبق سرعت نامی است، حرکت پاندولها به صورت نرمال بوده، اما زمانی که سرعت بیشتر از سرعت نامی شود، تواتر حرکت اهرم ها زیاد شده و باعث پرتاب اهرمهای به سمت بیرون و قفل شدن گاورنر و توقف آن خواهد شد.

 

  • گاورنر سانترفیوژی یا گاورنر گریز از مرکز

یکی دیگر از انواع گاورنر آسانسور مدل سانتریفیوژی است. این نوع گاورنر که از متداول ترین گاورنرها می باشد از یک بدنه اصلی تشکیل شده استکه در آن یک چرخ دوار و یک اهرم بصورت افقی وجود دارد،همچنین درون این گاورنرها یک سنسور الکتریکی تعبیه شده است.. زمانی که سرعت حرکت کابین به بیش از مقدار تعیین شده برسد اهرم مکانیکی به درون قسمت تو رفتگی چرخ دوار می رود و درون هم قفل می شوند.

در این هنگام ناخن های مکانیکی پاراشوت به ریل ها قفل می شوند و کابین متوقف می شود و درهمان ابتدای کار سنسورالکتریکی گاورنر مدارایمنی را فعال میکند،برق موتور راقطع می کند و موتور از حرکت می ایستد. در واقع سیستم تحریک گاورنر اینگونه عمل می کند که پیش از رسیدن به ۱۱۵% درصد سرعت نامی یعنی در حدود ۱۱۰% درصد سرعت نامی، با تحریک کنتاکت های مربوطه در تابلو فرمان ، دستور قطع برق موتور را صادر می کند و ترمز موتور به کار می افتد.

در واقع اگر از دو قسمت مکانیکی و الکتریکی به این مسئله نگاه بیاندازیم در حالت الکتریکی ؛ برق موتور قطع می شود و در حالت مکانیکی کابین آسانسور متوقف می شود. علت هایی که میتوانند باعث شوند تا مدارایمنی برق راقطع کنندو گاورنر وظیفه اش را انجام دهد میتواند زمانی باشد که سیم بکسل پاره یا شل شده باشدو یا از درون شیار چرخ دوار در آمده باشد.

گاونر آسانسور | شرکت آسانسور در اصفهان

عملکرد گاورنر آسانسور

عملکرد سیستم ترمز در آسانسور به چه صورتی است؟ موتور آسانسور ها با توجه به کارایی آن می تواند در دو دسته ی تک سرعته و دو سرعته طبقه بندی شود، به طور کلی به آسانسورهای تک سرعته، 37F و به آسانسورهای دو سرعته AC2 گویند. نحوه ی عملکرد این دو اسانسور با هم متفاوت است.

زمانی که این دو بالابر به صورت عادی عملکرد خود را دنبال می کنند، سرعت خطی گاونر با سرعت حرکت کابین بالابر یکسان می باشد ولی اگر به نا به دلایلی سرعت کابین آسانسور افزایش یابد در این صورت گاورنر آسانسور قبل از اینکه سرعت مربوط به دو برابر مقدار بهینه برسد، با درگیر شدن فک های آسانسور می تواند شرایط متوقف شدن آن را فراهم کند. اگر چه مکانیسمی که برای این نوع از وسیله ها در نظر گرفته شده، بسیار ساده می باشد ولی عدم وجود آنها در ساخت بالابرها می تواند امنیت آنها را کاهش دهد.

به محض اینکه سرعت آسانسور از مقدار مشخصی که در نظر گرفته شده است، بیشتر شود در این صورت این ترمز الکتریکی شروع به کار می کند و با استفاده از میکروسوئیچ هایی که در آن و در بالابر تعبیه شده است، دستور لازم برای متوقف شدن را صادر می کند. به همین راحتی می توانیم با نصب این محصول از کارایی و امنیت آسانسورهای مورد استفاده مطمئن باشیم.

گاورنر آسانسور در کدام قسمت سیستم آسانسور نصب می شود؟

اغلب گاورنر آسانسور در نزدیکی محل شاسی آسانسور ، روی بتون سقف چاه آسانسور داخل موتور خانه توسط نصابان حرفه ای نصب می شود.

گاورنر آسانسور بر روی سقف چاه و محل مورد نظر نصب شده و سیم بکسل گاورنر روی فلکه انداخته می شود و این سیم بکسل ها از دو سوراخ مخصوص در بتون سقف به سمت پایین عبور داده می شود بگونه ای که یک سر این سیم بکسل در پایین در نزدیکی کف چاه و از روی فلکه ته چاه آسانسور عبور داده شده و مجددا به سمت بالا برمی گردد و بر روی کابین آسانسور به سر دیگر سیم بکسل می رسد و با اتصال به قطعه ای بنام استراکچر بر روی یکی از شانه های یوک بالای کابین آسانسور متصل و مستحکم می شود.

 

طریقه نصب، راه اندازی محاسبات گاورنر آسانسور

  1. قسمت اصلی گاورنر تشکیل شده است از یک بدنه اصلی که از طرفی قطعات بر روی آن نصب می گردد و از سمت دیگر به بدنه در محل خود در اتاقک آسانسور نصب می شود.
  2. فلکه متحرک که دارای یک شیار V شکل می باشد . شیاراصلی که مخصوص قرار گرفتن سیم بکسل ( طناب فولادی ) است .بر روی فلکه متحرک به موازات شیار V شکل اصلی یک شیار V شکل دیگر به قطر کوچک تر وجود دارد که مخصوص تست گاورنر می باشد. بر روی فلکه متحرک چهار برجستگی وجود دارد که هنگام توقف فلکه گاورنر با قطعه پاندولی درگیر می شود. قطعه پاندولی از یک طرف بوسیله قرقره لاستیکی بر روی چهار پهلوئی که روی فلکه متحرک وجود دارد. حرکت نموده و زمانی که نیروی گریز از مرکز قطعه پاندولی راب یشتر از حد دوران خود پرتاب می نماید سر دیگر قطعه پاندولی با برجستگی روی فلکه متحرک درگیر شده و عمل ترمز در فلکه متحرک ایجاد می گردد.
  3. پس از متوقف شدن فلکه متحرک همزمان میکروسوئیچ نصب شده روی گاورنر برق موتور آسانسور را قطع می نماید و طناب فولادی که روی شیار اصلی فلکه متحرک می باشد و به سمت پایین رفته و بر روی شیار فلکه پایین که در انتهای چاهک آسانسور قرار دارد و بوسیله وزنه ای دائما در حال کشش می باشد و زمانی که فلکه متحرک توقف می نماید وضعیت خاص وجود در شیار فلکه متحرک باعث کشیدن طناب فولادی گردیده و طناب فولادی ترمز اضطراری آسانسور را فعال می نماید و در نتیجه آسانسور متوقف می گردد.

اطلاعات مربوط به دستگاه فعال کننده ترمز اضطراری منطبق با مقررات استاندارد ملی ایران به شماره 7988 تهیه گردیده است.

شرکت آسانسور در اصفهان


نوشته: اخبار و مقالات، پشتیبانی و سئو: آوین نت