آسانسور خودروبر
آسانسور خودرو بر از بزرگترین نوع آسانسورها بوده و از آنها جهت حمل خودرو به طبقات مختلف استفاده میگردد. آسانسور خودروبر بدلیل شرایطی مانند عدم امکان اجرای رمپ پارکینگ و یا محدودیت فضای ساختمان ها طرفداران زیادی دارند. با توجه به محدودیت مساحت زمین و افزایش راندمان فضای موجود جهت تامین حداکثری تعداد پارکینگ به جای اجرای رمپ از آسانسور های خودرو بر استفاده می شود.
آسانسور خودروبر بر اساس موارد زیر تقسیم بندی میشوند:
- کورس حرکتی
- نوع و محل نصب جک
- ظرفیت تحمل بار
- با کابین یا بدون کابین
- شرکت سازنده
نکاتی در مورد آسانسور های خودرو بر
- بهتر است برای ساختمان هایی که دارای ۳ طبقه هستند از سیستم هیدرولیک و برای ساختمان هایی که بیشتر از ۳ طبقه دارند از سیستم کششی استفاده گردد.
- ابعاد کابین مدل آسانسور ها معمولاً حدود ۲٫۵ تا ۳ متر در ۴٫۵ تا ۶ متر بوده و دارای ظرفیتی بین ۲٫۵ تا ۷ تن میباشند.
- از این دسته آسانسور می توان در مکان هایی از جمله پارکینگ آپارتمان ها، تعمیرگاه ها، انبار های بزرگ به جای رمپ استفاده کرد.
- برق مورد استفاده جهت راه اندازی این آسانسور برق سه فاز می باشد.
- این مدل آسانسور می تواند با کابین و یا بدون کابین و به صورت یک پلت فرم اجرا گردد.
- برای آسانسورهای خودروبر انتخاب بعضی کمیت ها (انتخاب فتوسل های پرده ای مناسب برای باز و بسته شدن درب اتوماتیک کابین، انتخاب پرده نوری مناسب داخل کابین برای تشخیص وضعیت مناسب اتوموبیل در داخل کابین، محل مناسب برای نصب شستی های فرمان داخل کابین، علائم راهنما و هشدار در داخل کابین و بیرون کابین، سیستم تراز مجددReleveling ، … ) مهم و تاثیرگذار است. با ما مشورت کنید.
- برای طول حرکت کم (کمتر از حدود ۶ متر) می توان از آسانسورهای هیدرولیک یا کششی استفاده کرد. برای طول حرکت متوسط و زیاد، بهتر است از آسانسورهای کششی استفاده شود.
- هنگام طراحی ساختمان فضای لازم برای موتورخانه در بالای چاه آسانسور، ارتفاع لازم برای بالاسری Overhead ، و نیز فضای لازم برای چال Pit را در نظر بگیرید.
- سیستم نجات اضطراری (توسط برق اضطراری، باتری، و به صورت مکانیکی و دستی) برای مواقع قطعی برق در نظر گرفته شود.
- در صورت وجود فضای بیشتر برای عرض چاه، طراحی کابین به گونه ای باشد که عرض ۲۷۰۰ میلیمتر برای کابین تامین گردد تا در صورت نیاز در شرایط اضطراری، راننده امکان پیاده شدن از اتومبیل را داشته باشد.
سیستم محرکه آسانسورهای خودروبر
کششی
در صورتی که ارتفاع بیش ازین مقدار باشد می بایستی از آسانسور های کششی استفاده شود. معمولا ابعاد کابین های خودروبر حداقل عرض ۲۷۰ سانتیمتر جهت پیاده شدن راننده و عمق ۵/۵ متر میباشند.
در این نوع آسانسور ها درصورتی که آسانسور از نوع هیدرولیک باشد دارای شیر فشارشکن و در صورتی که از نوع کششی باشد اورلود فرمان اضافه بار را به تابلو اعلام و از حرکت کابین جلوگیری می کند.
هیدرولیکی
سیستم محرکه در این آسانسور ها بصورت هیدرولیک و کششی قابل اجرا می باشند. در آسانسور های هیدرولیک که عمدتا بصورت جک مستقیم از زیر و یا جک بغل دو طرفه اجرا می شوند این امکان وجود دارد که خودرو را تا ارتفاع حداکثر ۴ طبقه جابجا کند و دلیل این موضوع محدودیت در طول جک های هیدرولیک می باشد. در آسانسورهای خودرو بر با جک مستقیم از زیر طول چاله جک می بایستی به اندازه کورس حرکتی بوده و چاله جک از کف چاهک شروع شده و به اندازه حدود ۵۰ سانتیمتر بیشتر از طول جک تمام شود.
ویژگی آسانسور خودروبر
- ظرفیت آسانسور های خودرو بر به نسبت خودرو ها از ۳ تا ۷ تن متغیر است.
- معمولا در این نوع آسانسور ها کابین بصورت تکدرب و یا دور درب (تونلی) بوده و در نوع دو درب دو عدد پنل شستی داخل کابین به منظور تسهیل در دسترسی راننده به پنل شستی به هنگام ورود و خروج نصب می گردد. این آسانسور ها همچنین در انواع درب های لولایی، اتوماتیک و گیوتینی با ابعاد مختلف قابل اجرا هستند.
- در آسانسور های ماشین بر بدلیل عمق زیاد کابین که حدودا بین ۵ تا ۶ متر میباشد به منظور حفظ تعادل کابین ناشی از نیروهای دینامیکی و استاتیکی از ۲ جفت ریل استفاده میشود که این ریل ها به عنوان هادی بوده و بار وارده کاملا بر روی جک می باشد. هنگامی که خودرو وارد کابین آسانسور میشود مخصوصا در طبقات بالاتر بدلیل تراکم روغن موجود در جک و شلنگ هیدرولیک که ناشی از بار وارده به کابین می باشد موجب ایجاد اختلاف تراز بین کابین و طبقه شده که این مورد در صورتی که بیش از حد مجاز باشد تابلو فرمان در این لحظه فرمان لول کردن مجدد را به کابین آسانسور داده و همترازی مجدد به صورت اتوماتیک انجام میشود.
- در آسانسور های خودروبر کششی سیستم تعلیق به دلیل مهار و حفظ تعادل کابین از نوع دو به یک می باشد. فضاهای کاری آسانسورهای خودرو بر چه نوع کششی و یا هیدرولیک مشابه هم بوده ولی در نوع هیدرولیک محدودیت کمتری دارد. به طور مثال یک کابین خودروبر با ارتفاع استاندارد حداقل نیاز به ۴ متر اورهد و ۱۵۰ سانتیمتر چاهک به منظور تامین فضای جان پناه برای سرویسکار خواهد داشت.
- همچنین به لحاظ ابعاد اتاق آسانسور نیز باید به گونه ای باشد که فضای کاری مناسب یعنی حداقل ارتفاع ۱۸۰ سانت در کلیه مسیر های دسترسی به اتاقک آسانسور و همچین فضای داخلی آن فراهم باشد. آسانسور های ماشین بر یکی از بزرگترین آسانسور ها در این صنعت می باشند.
انواع روش های نصب آسانسورهای خودرو بر
نصب مستقیم از زیر
نصب مستقیم از بغل
- تعداد چک مورد نیاز؛ ۲ عدد
- انبار چاهک حدودmm5000* mm3000
- نیاز به حفر چاه در حدود ۲ متر کمتر از طول مسیر
نصب غیر مستقیم
- نیاز به عرض چاه بیشتر
- تعداد جک مورد نیاز؛ ۲ عدد
- چاهک آسانسور در حد معمول (cm150)
- بدون نیاز به حفر چاه برای جک
- نیازمند به کاراسلینگ و سیستم پاراشوت
موارد ایمنی آسانسور خودروبر
- رپچر والو برای جلوگیری از سقوط و افزایش سرعت بیش از حد مجاز استفاده می گردد.
- سیستم اضافه بار (over Load)
- شیر تخلیه اضطراری جهت تخلیه خودرو بر در هنگام قطع برق
مراحل اجرای آسانسور
- ابتدا ابعاد برداری انجام شده.
- سپس مرحله آهنکشی که استرکچر اصلی آسانسور بوده و ریلها توسط براکت ها روی آن نصب میگردد اجرا خواهد شد.
- آهن آلات به کار رفته در استرکچر آهنکشی حداقل نبشی و ناودانی نمره ۱۲ بوده.
- پس از ابعاد برداری ریل ها و درب های نصب شده عملیات کنترل کیفی و همچنین ابعاد برداری جهت ساخت کابین صورت خواهد گرفت.
- پس از ساخت و نصب کابین آسانسور و متعلقات، عملیات راه اندازی نهایی شروع می شود.
- و در نهایت پس از نصب تابلو و سیم کشی های مربوطه آسانسور جهت تست با بار آماده خواهد شد.
به طور کلی در نصب کلیه آسانسور ها اجرای مرحله درب و ریل از مهمترین مواردی هست که می بایستی با دقت بسیار بالا انجام شود تا پس از بهره برداری حرکت نرم و بدون تکان کابین و همچنین همخوانی درب ها به منظور باز و بسته شدن را نتیجه دهد.
با توجه به فشار های تنشی بر روی ریل های هادی، ساز این ریل ها معمولا به صورت ریل تی۱۶ معمولی و یا بصورت بال پهن می باشند. همچنین می بایستی به هنگام اجرای آهنکشی دقت شود که فاصله کلاف های آهنکشی از ۱۹۰ سانت بیشتر نشود تا در اثر اعمال فشارهای تنشی ناشی از ورود و خروج کابین ریل ها استحکام کامل را داشته باشند.
هرچه فاصله اتاقک آسانسور به چاله آسانسور نزدیکتر باشد راندمان سیستم و عمر روغن که در اثر پمپاژ به داخل جک و تانک گرم و بعضا داغ خواهد شد افزایش خواهد یافت. همچنین بمنظور کاهش فشار وارده به موتور موجو در پاوریونیت در آسانسور های خودرو بر کششی می بایستی حتی المقدور تراز کف اتاق آسانسور با پایین ترین ایستگاه برابر بوده و از انتخاب محل اتاق آسانسور در طبقات بالاتر بمنظور سهولت در عملکرد سیستم پمپاژ خودداری شود.
در صورتی که عرض مورد نیاز چاله آسانسور جهت نصب درب تمام اتوماتیک فراهم باشد میتوان از درب تمام اتوماتیک سانترال یا تلسکوپی استفاده کرد و در غیر این صورت میتوان از درب های گیوتینی بعنوان درب طبقات نیز استفاده کرد. این شرکت پروژه های زیادی در خصوص آسانسورهای خودرو بر اجرا کرده است که به صورت هر دو نوع هیدرولیک و کششی می باشند. پروژه دفتر مرکزی پاپکو تهران دارای یک آسانسور مسافربر و یک آسانسور خودرو بر هستند که آسانسور خودرو بر آن در ۵ ایستگاه تا ظرفیت ۷ تن را بصورت جک مستقیم از زیر توسط این شرکت اجرا شده است.
شرکت آسانسور در اصفهان
افق پیما یکی از بهترین فعالان شرکت آسانسور در اصفهان دارای پروانه طراحی و مونتاژ ، نصب و تعمیر آسانسور و بالابر برقی از وزرات صنعت، معدن و تجارت و گواهی عضویت از اتحادیه و سندکیای آسانسور و پله برقی مي باشد. اين شركت عرضه كننده انواع آسانسورهای خانگی، کششی، هیدرولیکی، بیماربر یا تخت بر، پله پیما، خودروبر، ضد انفجار، ضد غبار، گیرلس و غیره با ظرفیت های مختلف و متنوع و با کیفیت است.
شرکت افق پیما متخصص در طراحی و ساخت انواع آسانسور در اصفهان همواره پاسخگوی شما عزیزان است.
برای مشاوره و پاسخگویی به سوالات خود همچنین برای دریافت خدمات طراحی و نصب و راه اندازی انواع آسانسور با ظرفیت های متنوع می توانید با متخصصین افق پیما تماس حاصل فرمایید.
مطالب مرتبط